• NEDER KJÆRSHOLM VINGAARD

Drømmen om at blive dansk vinavler

Neder Kjærsholm Hovedgaard er en gammel herregård, der er beliggende i det centrale Midtjylland. Herregårdens historie går helt tilbage til midten af 1500-tallet. Siden kronen mageskiftede Kjærsholm til Kristen Andersen Sandberg i 1558 har gården haft mange forskellige ejere. Til gården knytter der sig en lang stolt historie, som bl.a. fortæller, at Steen Steensen Blicher havde sin gang på gården.

En virksomhed, der står på tre ben

I 2006 overtog vi – Tove og Thorbjørn Risgaard – herregården med henblik på, at den skulle bruges til andet end blot privat bolig. I dag er Neder Kjærsholm Hovedgaard en virksomhed, der står på tre ben; Stalden, Annekset og Neder Kjærsholm Vingaard.

Stalden er en 450 m2 stor gårdbutik, der byder på unik brugskunst, antikviteter, tekstiler, marmorfigurer, glaskunst og meget mere. Her finder man små som store gaver samt dekorationsmateriale og inspiration, der gør det enkelt og nemt at lave flotte dekorationer på egen hånd.

I Annekset finder man Neder Kjærsholm Hovedgaards selskabslokale, som med sin gamle romantiske stil, skaber den perfekte ramme for såvel små som store selskaber. Med plads til 70 personer er Annekset ideelt til bryllupper, konfirmationer, runde fødselsdage og andre store begivenheder. Fra Annekset er der adgang til en stor terrasse med udsigt over den parklignende have.

Fra drøm til virkelighed

Vi har altid haft en kæmpe interesse for vin og har i mange år haft en drøm om at blive dansk vinavler. Den drøm begyndte at gå i opfyldelse i 2009, hvor vi plantede ca. 4000 vinstokke ved Neder Kjærsholm Hovedgaard. Dette tal er i flere omgange forøget, så vi i dag har knap 6000 vinplanter af sorterne rondo, solaris, ortega, cabernet cortis, orion, regent og riesling. Året efter blev vineriet med produktionslokaler og vinkælder bygget, og Neder Kjærsholm Vingaard var dermed en realitet. Nu kunne vi for alvor kalde os dansk vinavler.

Allerede året efter begyndte vi at lave de første rundvisninger og vinsmagninger med mad. Det var dog med vine fra andre danske vingårde og vine fra Frankrig, som vi selv importerede. Efterhånden som vores egne vine blev produceret og var drikkeklare, fyldte de naturligvis mere og mere ved smagningerne.
Importen af vin har siden været stigende, så vi i dag importerer fra flere franske vin- og champagnehuse samt fra Piemonte i Italien.

At få succes som dansk vinavler kræver dygtighed og held

Dygtighed og held i en god kombination er det, der kræves, for at lave kvalitetsprodukter i en fornuftig mængde. Til at hjælpe med vinmarkerne, har vi ansat Krasimir, som har over 30 års erfaring med at passe vinstokke. Vejret er dog også en kæmpe medspiller – eller modspiller – i forløbet. Alle anstrengelserne i vinmarken kan være spildte, hvis ikke sol, regn, blæst, varme og kulde kommer i nogenlunde passende mængder. I fremstillingsprocessen har vi god sparring med Abi Duhr, som er winemaker i Luxembourg og Jacques Marquette, som er winemaker i Champagne.

Dansk vinavler med bred produktportefølje

I begyndelsen koncentrerede vi os om at lave rødvin og hvidvin. De første års udbytte var selvfølgelig heller ikke så store. I 2014 fik vi også rosé i produktionen, og siden da har vi udvidet med flere nye produkter; druebrændevin, mousserende vine af druer og æbler samt solbærlikør og solbærrom. Kendetegnende for dem alle er, at det er produkter i en rigtig høj kvalitet, og det var lige præcis det, vi drømte om at lave, da vi begyndte i 2009.