• VORES RÅVARER

Danske druer der passes og plejes

 Vores danske druer er selvfølgelig den vigtigste råvare til vinproduktionen på vingården. Markerne omkring Neder Kjærsholm Vingaard er plantet til med ca. 6000 vinplanter, hvoraf ca. 55% er de grønne sorter solaris, ortega, orion og riesling. De sidste ca. 45% er de blå druer rondo, cabernet cortis og regent. Det danske klima egner sig ikke til de mere traditionelle druesorter. De druer, vi bruger på Neder Kjærsholm Vingaard er udvalgt, fordi de kan bruges til at lave fantastisk vin, hvis man arbejder på vinstokkenes præmisser. Rondo og solaris udgør ca. 2/3 af det samlede antal. Det er de to sorter, der er de mest anvendte danske druer i Danmark, og som giver et fornuftigt udbytte og nogle dejlige, smagfulde vine. Vi har valgt, at der også skal være plads til mere utraditionelle sorter i vores danske vinproduktion; eksempelvis riesling, som vel egentlig er den mest kendte drue af dem alle, men som næsten ikke bruges i Danmark.

Botrytis skaber komplekse vine

Vinmarkernes beliggenhed i Midtjylland langt fra vandet med ikke så meget vind kan gøre druerne modtagelige for botrytis, som er en svampevækst, der går gennem druernes skal og medfører, at vandet forsvinder fra druen, mens frugtsukkeret forbliver i druen. Dette skaber nogle meget søde og koncentrerede druer, som virkelig kan medvirke til at gøre en vin kompleks.

Mere end bare vin

Druekvaset, der er tilbage, efter at vinen er blevet presset bliver destilleret til druebrændevin, der er vores danske udgave af grappa. Neder Kjærsholm Vingaard har et komplet produktionsanlæg, hvilket gør, at alt i produktionen foregår på vingården – dog ikke destilleringen af vores druebrændevine.
Neder Kjærsholm Vingaard har også æbletræer med gamle danske æblesorter. Disse æbler bruges til at lave vores mousserende æblevin.